Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty

PLNĚNÝ PSTRUH

4 pstruzi, sůl, 100 g másla, 5 lžic sterilovaných žampionů, 5 lžic sterilovaného hrášku, 1 menší cibule, 2 lžíce drobně nakrájené petrželové natě nebo pažitky, 200 g anglické slaniny, 1 dcl bílého vína, citron, 4 lžičky rajského protlaku
Do misky nakrájíme okapané žampiony, přidáme najemno nakrájenou cibulku, okapaný hrášek, petrželovou nať nebo pažitku, osolíme a zlehka promícháme. Břišní dutinu pstruhů plníme připravenou směsí s dílkem másla. Pstruhy na povrchu osolíme, obložíme plátky slaniny a spíchneme párátky. Do pekáčku dáme trochu vody a vložíme pstruhy, na které položíme dílky zbylého másla, kolečka citronu, zakapeme vínem a pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut. Potom podlijeme horkou vodou, přidáme rajský protlak, pstruhy opatrně obrátíme a dopečeme (asi 10 minut).
 
 
 
 

PSTRUH PO ARMÉNSKU

4 pstruzi, sůl, 80 g rýže, 80 g másla, 60 g rozinek, mletý zázvor, strouhanka, petrželka.
Vykuchané pstruhy naplníme nádivkou z vařené rýže ochucené máslem, rozinkami
a zázvorem. Naplněné pstruhy ovážeme režnou nití, aby nádivka nevypadávala.
Pečeme na plechu vymazaném máslem a posypeme strouhankou. Upečené pstruhy
zdobíme snílkami petrželky.
 
 
 

PLNĚNÝ KAPR

1 kapr (o hmotnosti asi 1,5 kg), sůl, 60 g másla, 2 lžíce jemné strouhanky, alobal.
Nádivka: 200 g libové vepřové plece, 20 g slaniny, 1 žemle, '.<, mléko, 1 vejce, petrželka, pažitka, kousek cibule, sůl, mletý -; pepř, muškátový květ.
Z kapra odstraníme šupiny, ploutve, oči a žábry, kapra vykucháme, opláchneme, uvnitř osolíme, naplníme a otvor" sešijeme bílou nití. Kapra osolíme i na povrchu, položíme na alobal silně potřený máslem a zabalíme. Vložíme jej na pekáček a pečeme asi 40 minut. Poté alobal rozstřihneme, rozevřeme, kapra posypeme strouhankou, pokapeme rozehřátým mastem a pečeme ještě asi 5 minut, až je", strouhanka chřupavá. Kapra z trouby vyjmeme, po 5 minutách rozdělíme na porce a podáváme. Vhodná příloha jsou vařené brambory a zeleninový salát.
Příprava nádivky: Žemli pokrájíme na plátky, pokropíme, několika lžícemi mléka a necháme prosáknout. Vepřové maso, slaninu a žemli umeleme, přidáme vejce, drobné pokrájenou petrželku, pažitku a cibuli, koření, sůl a promícháme.
 
 
 

KAPR NA SLANINĚ

4 porce kapra, 60 g anglické slaniny, sůl, 4 lžíce citrónové šťávy, 40 g másla, 2 lžíce sekané petrželové natě a pažitky, 4 plátky tvrdého sýra, kečup
Opláchnuté, osušené porce kapra osolíme, rozložíme do porcelánové nebo skleněné misky, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu asi 20 minut "odležet". Dno pekáčku vyložíme tenkými plátky slaniny, na ně urovnáme porce kapra, které poklademe kousky másla, posypeme sekanými zelenými natěmi a pečeme v troubě asi 25 minut; podle potřeby podlijeme šálkem teplé vody. Pak pokryjeme porce kapra plátky sýra a krátce zapečeme, až se sýr trochu roztaví a zrůžoví a ozdobíme kečupem.
 
 
 

KAPR NA CIBULI

2 kg porcovaného kapra, sůl, kmín, 2 lžíce oleje, 3 velké cibule, 1/8 másla
Naporcovaného osušeného kapra osolíme, rozložíme na pekáč kůži navrch, pokmínujeme, podlijeme olejem a dáme 15 minut zapéct. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozložíme po zapečené rybě, dále po rybě rozložíme plátky másla a znovu pečeme zhruba 20 minut, až cibule u kraje pekáče dostane zlatavou barvu.
 
 

 

KAPR NA HOUBÁCH

 
2 kg panovaného kapra, 1 kg žampionů nebo jiných hub , 1,5 dcl oleje, sůl, 25 dkg polohrubé mouky, 5 dkg papriky, pepř
Houby nakrájíme na větši kousky, podusíme na 1,5 dcl oleje, přidáme podle chuti pepř a vydusíme pod pokličkou zhruba 1/2 hodiny. Osušené porce kapra osolíme a obalíme ve směsi mouky a papriky. Na pekáč rozložíme podušené houby a na ně položíme obalené porce ryby kůži navrch. Velikost pekáče volte takovou, aby byl rybou úplné naplněný. Pečeme asi půl hodiny, aby se na povrchu ryby udělala kůrka. Nakonec šťávou pokapeme porce ryb.
 
 
 

Štika v těstíčku:

4 porce štiky, sůl, citrónová šťáva, olej.
těstíčko:2 vejce, sůl, 1 dl bíleho vína, hladká mouka, 1 lžíce oleje.
Porce pokapeme citrónem a necháme odležet. Pak nasolíme, obalíme ve středně hustém těstíčku a na rozpálenám oleji opečeme.
 
 

 

Rybí polévka

máslo 1,5lžíce, voda 1,25 l, pepř celý, menší cibule, polohrubá mouka, muškátový květ, zelená petrželka hlava z kapra 1 ks, vnitřnosti kapra, kořenová zelenina nakrájená na tenké nudličky, sůl
Rozpůlíme rybí hlavu, odstraníme žábry a oči. Hlavu omyjeme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Hlavu musíme uvařit do měkka.
Do hrnce dáme 1/2 lžíce másla a osmahneme na ní zlehka zeleninu. Přidáme vnitřnosti, které sme očistili a pokrájeli na menší kousky. Podusíme, zalijeme vývarem z hlavy, aby byla zelenina i s vnitřnostmi byla potopená a povaříme 10 až 15 minut. Připravíme si světlou jíšku ze zbytků másla a mouky, kterou pak zalijeme vývarem z hlavy, rozmícháme a 15 minut vaříme.
Vývar s jíškou přecedíme k zelenině, polévku okořeníme muškátovým květem, přidáme maso obrané z hlavy a ještě krátce povaříme. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželku. Polévku podáváme s opečenými kostičkami housky nebo chleba.
 
 
 

Sumec na česneku

1 kg sumčího masa (25 dkg na porci), 4 lžíce oleje, sůl, 6 stroužků česneku, 3 hrsti zelených pórkových listů, 2 lžíce hladké mouky, máslo, petrželka.
Maso osolíme a na oleji prudce opečeme. Pak přidáme nakrájený pórek, drobně sekaný česnek a ještě s rybou opékáme. Zahustíme kouskem másla smíchaného s hladkou moukou a mírně podlijeme. Povaříme zcela krátce, aby se ryba nerozvařila. Povrch posypeme petrželkou. Podáváme s vařeným či opečeným bramborem.
 
 
 

Okoun se zeleninou na kari

1 červená a 1 žlutá paprika, 1 pórek, 1 řapíkatý celer, 200g žampionů, kousek zázvoru, 2 lžíce curry, 1/2 lžičky kmínu a koriandru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 250ml zeleninového vývaru, 4 filety okouna, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, 150g jogurtu, 1 lžička medu
Papriku nakrájíme na kostičky. Houby a celer nakrájíme na tenké plátky, pórek na kroužky. Zázvor oloupeme a nakrájíme. Curry, kmín, koriandr a zázvor osmažíme na oleji. Přidáme zeleninu a krátce podusíme. Posypeme moukou a zalijeme vývarem. Přikryté dusíme na mírném ohni přibližně 8 minut. Rybu pokapeme citrónovou šťávou a okořeníme. Položíme na zeleninu a necháme dalších 7 minut táhnout. Opět vyjmeme a uchováme v teple. K zelenině přidáme jogurt a med. Ochutíme a upravíme na talíře s rybou a rýží.
 
 
 

Štika po blatensku

1 štika, 1 dl oleje, 50 g slaniny, 80 g žampionů, špetka tymiánu, rajčata, kapie nebo paprika, kečup, 1 pol. lžíce cukru, červené víno, mletý pepř,sůl.
Štiku nakrájíme na podkovy, osolíme, opepříme a prudce po obou stranách opečeme na oleji. Zmírníme oheň, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, plátky žampionů, špetku tymiánu a podusíme. Měkké porce vyjmeme, do šťávy přidáme na plátky pokrájená rajčata a kapii nebo papriku, doplníme kečupem a podle chuti cukrem, zastříkneme červeným vínem a dusíme, až je zelenina měkká. Porce ryby klademe na talíř a přeléváme dušenou směsí.

 

 

Candát na víně

4 porce candáta, sůl, citrónová šťáva, hladká mouka, máslo, 2 dl bílého vína.
Porce pokapeme citrónem a necháme odležet. Osolíme je, poprášíme moukou a po obou stranách opečeme na másle. Pak podlijeme vínem, přendáme do trouby a upečeme doměkka. Šťávu částečně vyvaříme a nalijeme na podávané ryby.
 
 
 

Štika s omáčkou

Doba přípravy: 75 minut
Energetická hodnota: cca 1452 kJ (347 kcal)
Ingredience pro přípravu 4 porcí:
600 g čerstvé vykuchané štiky | citron | hrubě drcený pepř | sůl | slanina | 2 rajčata | 2 kostky MAGGI Bylinek bazalka a tymián | cibule
Příprava:
Štiku rozdělíme na porce, okořeníme solí s utřeným česnekem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme hrubě drceným pepřem.
Porce ryby opečeme na másle z obou stran a necháme na teple.
Slaninu nakrájenou na nudličky orestujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Přidáme utřený česnek, oloupaná najemno nakrájená rajčata, MAGGI Bylinky Bazalka a tymián
 
 
 

Kapr na rožni

Doba přípravy: 30 minut
Energetická hodnota: cca 1099 kJ (263 kcal)
Ingredience pro přípravu 4 porcí:
1 kapr nebo jiná kaprovitá ryba 2 citrónu sůl olej
Příprava:
Rybu rozporcujeme. U hřbetu porce nařízneme, tak aby nám vznikla kapsa, do které vložíme plátek citrónu. Poté všechny porce ryby osolíme, pokapeme citrónem a potřeme olejem. Necháme odležet v chladničce.
Grilujeme asi 5 minut z každé strany (záleží na tom jaký máte gril).
 
 
 

Úhoř

Úhoř nasekaný na 4 cm kousky
Olivový olej panenský z čených oliv
Sezamový olej
Hořčičné semínko - polévková lžíce
Kurkurma - polévková lžíce
Thajské karí - polévková lžíce
Citronová tráva mletá - kávová lžíčka
1/2 limetky
Chilli papričky (raději zelené)
Čryři rajčata
Slůl
Cukr (nejlépe třitinový tmavý) lžička
Rybí omáčka - lžička
2 dcl silného zeleninového vývaru
Hřebíček 8 kusů
Bobkový list 4kusy

Úhože osolíme, polijeme limetkovou šťávou, pár kapkami sezamového oleje (asi čtvrt lžičky) a necháme 20 minut odležet. Ne déle.
Na hluboké pánvi (nejlepší je WOK) rozpálíme deci olivového oleje. Přidáme hořčičné semínko a pražíme dokud nezačne pukat (pozor, netrvá to dlouho). Ihned přisypeme kousky úhoře a krátce osmahneme. Přidáme karí, kurkurmu, zamícháme a krátce osmahneme, aby se koření rozpustilo. Přihodíme zeleninu a znovu krátce osmažíme. Krátce osmahnout znamená v tomto případě vždy max 1 minutu. Zalijeme vývarem a dusíme na mírném plameni, dokud úhoř nezměkne (asi 20 minut). Dochutíme jednou lžičkou rybí omáčky. Dosladíme jednou lžičkou cukru.

Rýži nejdříve osmahneme na polévkové lžíci olivového oleje až zbělá. Potom zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, přidáme sůl, hřebíček a bobkový list. Vaříme na mírném ohni.

Hotovou rýži vmícháme do omáčky s úhořem.

Pokud chceme dosáhnout pikantnější chuti přidáme do omáčky na samém začátku ještě drcený nakládaný růžový pepř.
 
 
 

Kapr na pivě

4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 1 litr světlého piva, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 malé cibulky, 2 lžíce citrónové šťávy, kmín, mletá sladké paprika

Opláchnuté, osušené porce kapra osolíme, opepříme a rozložíme na talíř.Poté pokapeme pivem a dáme na hodinku do chladničky. Pak v kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pivem, pokapeme citrónem a posypeme kmínem a paprikou; dusíme pod pokličkou do měkka. Většinou to bývá 25 minut.Při dušeni podléváme maso trochou horké vody.
 
 
 

Tolstolobik s lečem

1kg tolstolobika, sterilizované lečo, 100 g žampiónů, kečup, olej, pepř, sůl
 
Očištěného tolstolobika osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme hodinu odležet v chladu. Potom opepříme a opečeme na trošce rostlinného oleje. Orestujeme na plátky nakrájené žampióny a prohřejeme se zeleninovým lečem. Porce ryby na talíři přelijeme směsí hub a zeleninového leča.
 
 
 

Smažená parma

2 větší parmy, šťáva z citrónu, hladká mouka promíchaná s kořením kari a s pepřem, sůl, olej na smažení.
 

Parmy rozdělíme na čtyři porce, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Potom je obalíme v hladké mouce promíchané se lžičkou koření kari a pepře. Smažíme je zvolna na oleji až mají zlatou barvu. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.

 

 

Okoun na sardeli

6 okounů, 100 g másla, 1/4 tuby sardelové pasty, petrželka, podle potřeby sůl.
 
Čisté omyté a osušené okouny potřeme sardelovou pastou a máslem uvnitř i na povrchu a pečeme v troubě doměkka. Měkké podle potřeby osolíme. Před podáváním je posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou a přelijeme šťávou od pečení.
 
 
 

Silvestrovské rybí chlebíčky

Kapra nebo jinou vhodnou sladkovodní rybu zbavíme kůže a uvaříme v osolené vodě. Maso vykostíme, pokrájíme, na 500 g přidáme 50 g krájené cibule, 2 natvrdo vařená krájená vejce, 100 g sterilovaného hrášku a vše promícháme s 200 g majonézy. Kašovinou natíráme chlebíčky z bílé veky. Zdobíme je plátkem nakládané kapie.

 

 

Panský tloušť

Větší tloušť, mlíčí, 100 g žampiónů, 50 g petržele, 50 g cibule, 50 g másla, 1 dl olivového oleje, lžíce citrónové šťávy, pepř, sůl.
 
Vykuchaného a očištěného tlouště důkladně propláchneme, vyplníme nádivkou, zašijeme a na dvě hodiny uložíme do marinády z oleje, citrónové šťávy, soli, pepře, strouhané petržele a cibule. Pečeme na roštu, zavlažujeme marinádou.

Nádivka: usekané mlíčí, pokrájené žampióny a lžíci marinády i se zeleninou udusíme na másle.

 

 

Smažený obalovaný mník

4 porce ryby, sůl, na obalení hladká mouka, 1 vejce, 2 lžíce mléka, strouhanka, olej na smažení.
 

Očištěné a osušené porce ryby osolíme, obalíme v mouce, vejci rozmíchaném s mlékem a ve strouhance. Smažíme po všech stranách dočervena. Podáváme s citrónem a doplníme bramborovým salátem nebo bramborovou kaší a sterilovanou zeleninou nebo okurkami. Můžeme také přelít tatarskou omáčkou.

 

 

Smažený kapr po uhersku

600 g kapra, sůl, 30 g sladké papriky, 2 vejce, 1 lžička mléka, 70 g tvrdého sýra, 80 g másla, 70 g oleje.
 

Porce kapra zbaveného kůže osolíme. štědře obalíme ve sladké paprice, v rozšlehaných vejcích s mlékem a ve strouhaném sýru. Rybu zvolna smažíme na oleji a postupně přidáváme pro zjemnění máslo.

 

 

Štika pečená s citrónem

1 kg štiky, 2 - 3 citróny, 100 g másla, sůl.
 

Dno pekáče vyložíme kolečky oloupaného citrónu, na ně dáme porce nasolené štiky, polijeme rozpuštěným máslem a na každou porci přidáme kousek másla. Pečeme v troubě doměkka. Porce neobracíme. Pečené porce poléváme šťávou, jako příloha se hodí vařené brambory nebo chléb.

 

 

Candát dietní

1 candát (asi 750 g), 1 malá cibule, 100 g kořenové zeleniny, 50 g másla, petrželka, citrónová šťáva, sůl.
 

Osolené porce candáta dáme do rendlíku, přidáme kolečka cibule a nastrouhanou zeleninu a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Rybu dáme na talíř, pokapeme rozpuštěným máslem a citrónovou šťávou a posypeme sekanou petrželkou.

 

 

Candát po domácku

1 kg candáta, 1 lžíce octa, sůl, 50 g cibule, nové koření, pepř celý, bobkový list, 3 vejce, petrželka, 60 g másla.
 

Očištěné a vykuchané candáty dáme do hlubšího kastrolu, zalijeme vodou, přidáme ocet, sůl, cibuli a koření. Vaříme 30 minut. Hotové vyjmeme na mísu, posypeme nadrobno nakrájenými vejci uvařenými natvrdo, rozsekanou petrželkou a polijeme rozehřátým máslem. Jako přílohu podáváme na másle opečené brambory.

 

 

Vařená štika

800g štiky,1dl octu,20g cibule,sůl,80g kořenové zeleniny(mrkev,celer,petržel),2 zrnka pepře,50g másla,citrón.
 
Očištěné,dobře vyprané porce štiky vložíme do osolené vařící vody,přidáme očištěnou nakrajenou zeleninu a zvolna asi 15min vaříme.Vařenou rybu položíme na teplý talíř,posypeme sekanou petrželkou,přelijeme rozehřátým máslem a položíme na ni kolečkocitrónu.
Podáváme s vařenými brambory.
 
 
 
 

Štika na smetaně

4 porce štiky,sůl,pepř,1 velká cibule,hladká mouka,2dl bílého vína,2dl smetany,máslo,citrónová šťáva
Porce osolíme,opepříme,obalíme v mouce a vložíme na kolečka cibule do máslem vymazané zapékací mísy,podlijeme trochou vína a v předehřáté troubě pečeme.Střídavě poléváme vínem a smetanou.Podáváme pokapané citrónovou šťávou.
 
 
 

Ryba s vejci

500-750g ryby,3 vejce,0,5l mléka,40g másla,sůl,pepř.

Porce ryby vložíme na máslem vymaštěný kastrol.Opečeme,zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem,solí a pepřem.Kastrol vložíme do větší nádoby a vaříme ve vodní lázni,až je maso měkké a vejce ztuhnou.

 

 

Štika s mandlemi

4 porce štiky,sůl,pepř,1 vejce,olej,80g mandlí,máslo.

Porce osolíme,opepříme,obalíme v rozšlehaném vejci a po obou stranách opékáme na rozpáleném oleji.Oloupané mandle na másle opražíme a posypeme jimi porce ryby.

 

 

Rybí pomazánka

400g vařené ryby,1 cibule,50g sterilovaného celeru,lžíce hořčice,2 lžíce oleje.

Uvařené porce ryby vykostíme a nadrobno rozsekáme.Přidáme jemně nakrájenou cibuli,sterilovaný celer,lžíci hořčice a podle chuti osolíme a opepříme.Přidáme olej a řádně promícháme.Mažeme na topinky a zdobíme sterilovanou kapií.

 

 

Úhoř po labužnicku

1 úhoř,80g másla,80g sterilovaných žampionů,1dl smetany,citrón sůl.

Úhoře nakrájíme na kousky silné asi 2cm.Osolíme a pečeme na másle.Před dopečením přidáme na plátky nakrájené žampióny a dusíme doměkka.Pak maso zakapeme citrónovou šťávou,zalijeme šlehačkou a necháme přejít varem.

 

 

Cejn s houbami a zeleninou

600g cejna,sůl ,80g oleje,200g čerstvých hub,kmím,4 rajčata,2 zelené papriky,1 stroužek česneku,pažitka.

Osolené porce cejna opečeme na části oleje a vykostíme.Do oleje po opékání dáme plátky hub,osolíme,okmínujeme,přidáme plátky spařených a oloupaných rajčat a nudličky papriky a krátce podusíme.Potom přidáme porce cejna,česnek utřený se solí,zbytek oleje a jemně nakrájenou pažitku a prohřejeme.

 

 

Lín po cikánsku

2 líni,sůl,citrónová šťáva,2 lžíce hořčice,mletá pálivá paprika,pepř,3 lžíce strouhanky,olej,máslo.

Ryby na minutu ponoříme do vařící vody,zbavíme je šupin,vykucháme,omyjeme,naporcujeme,
osolíme a opečeme po obou stranách na oleji.Po jedné straně je potřeme těstíčkem z
hořčice,papriky,pepře,strouhanky a trochy vody,pokapeme citrónem,horkým máslem a zapečeme v troubě.

 

 

Tolstolobik zapečený s brambory

4 porce tolstolobika,sůl,pepř,máslo,3 stroužky česneku,strouhanka,sekaná petrželka,600g brambor

Porce osolíme,opepříme a vložíme do vymaštěného pekáčku na plátky oloupaných sýrových brambor.V horké troubě zapečeme doměkka při občasném polití horkým máslem.Před dopečením tolstolobika posypeme strouhankou smíchanou s prolisovaným česnekem a petrželkou,pokapeme máslem dopečeme.

 

 

Kapr pečený s jablky

4 porce kapra,sůl,citrónová šťáva,60g slaniny,4 menší jablka,bobkový list,nové koření,4 sladké papriky,máslo

Porce osolíme,pokapeme citrónem,vložíme do pekáčku na plátky slaniny,poklademe plátky jablek s nudličkami paprik,okořeníme a přidáme kousky másla.Pečeme asi 20 minut v nepřikrytém pekáčku a občas poléváme vypečenou šťávou.

 

 

Pomazánka z rybích vnitřností

300g vnitřností (jikry,mlíčí),100g másla,3 žloutky uvařené na tvrdo,1 cibule,ocet,sůl,1 sterilovaná okurka,1 kapie,1 lžička hořčice

Rybí vnitřnosti povaříme ve vodě s octem.Potom je v misce rozetřeme s máslem a žloutky, přidáme jemně nakrájenou cibuli a okurku,osolíme,doplníme lžičkou hořčice a podáváme.

 

 

Plotice v alobalu

4 větší plotice,1 cibule,kousek celeru,2 lžíce oleje,česnek,sůl,petrželka,4 čtverce alobalu

Drobně nasekanou cibuli a na nudličky nakrájený celer osmahneme na lžíci oleje,přidáme rozetřený česnek a nasekanou petrželku.Směsí naplníme očištěné,osolené plotice,pokapeme druhou lžíci oleje a zabalíme do alobalu.Pečeme asi 30 minut.

 

 

Škvarečky toulavého rybáře

1kg čistých filetů z malých rybek(oukleje,menší okouni,plotičky či cejni),5 stroužků česneku,2 lžíce speciální kořenící směsi na ryby,4 lžíce hladké mouky,sůl,olej na smažení.

Očištěné filetky nakrájíme na špalíčky,promícháme s prolisovaným česnekem a necháme asi 3hodiny odležet.Kořenící směs na ryby promícháme s hladkou moukou.Kousky ryb v této směsi obalíme a smažíme v rozehřátém oleji dozlatova,až začnou ,,chrastit´´.Hotové necháme na ubrouscích okapat a teprve potom osolíme.Podáváme s čerstvým pečivem.

 

 

Pstruh zapečený se sýrem

4 pstruzi,30g strouhaného sýru,3 žloutky,2,5dl smetany,máslo,pepř.

Očištěné pstruhy osolíme,opepříme,vložíme do zapékací mísi vymazané máslem,trochu podlijeme vodou a v otevřené troubě lehce rozpečeme.Potom pstruhy přelijeme omáčkou ze smíchaných žloutků,smetany a trochy šťávy ze pstruhů,posypeme sýrem a zapečeme.

 

 

Dušený Tloušť

800g tlouště,30g slaniny,2 stroužky česneku,hladká mouka,2 cibule,100g sádla,1 bobkový list,
2 zrnka nového koření,50ml bílého vína,10ml kečupu.

Půlky ryb protkneme v hřbetní části slaninou,osolíme,pořeme česnekem a poprášíme moukou.Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle a mimo oheň promícháme s kořením,vínem a kečupem.Směs vlijeme do ohnivzdorné miski,přidáme rybu,zastříkáme vodou a dusíme asi 20minut.

 

 

Smažená Štika

4 porce štiky,sůl,citrónová šťáva,olej.

Těstíčko:2 vejce,sůl,1 dl bílého vína,hladká mouka,1 lžíce oleje.

Porce pokapeme citrónem a necháme odležet.Potom je osolíme,namočíme do středně hustého
těstíčka a na rozpáleném oleji usmažíme.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář